Den vanskelige førstejobben

Så står jeg her da, med en bachelorgrad innenfor journalistikk, men ingen jobb som journalist. Jeg som skulle ta arbeidslivet med storm har ikke engang rukket å stikke ene stortåa over dørstokken.

Jeg har det med å skape meg skyhøye forventninger. Spesielt angående framtiden. Gresset er jo alltid grønnere på andre siden av gjerdet, er det ikke? Ja, studietiden var fantastisk, men arbeidslivet vil så klart bli enda bedre. Du skal jo kapre drømmejobben, tjene nok penger til å kunne fylle kjøleskapet og slippe å kjøpe den billigste vinen på markedet.

Det er nå livet begynner, ikke sant. Shopping og champagne, jobbkollegaer som blir de nye bestevennene dine. Leilighet og bil. Alt på stell.

Derfor har jeg hele det siste skoleåret sett frem til å kapre en jobb, stresse mindre, tjene penger og få verdifull erfaring. Ha det bra til helvettesdager på skolebiblioteket, jobbing i helgene og stressutslett. Kjedelige lærere og enda kjedeligere essays.

Men nå, tre måneder etter studiene, er jeg blakkere og mer stressa enn noen gang. Champagnen og shoppingen har jeg ikke sett snurten av og bil kan jeg se langt etter. Det går i billig vin og øl som alltid, og first price varer på Kiwi er fortsatt gull verdt. Skolen savner jeg allerede.

Arbeidslivet som skulle bli så bra har så langt vært inteteksisterende. Jobben jeg skulle glede meg til å gå på hver dag har blitt snappet opp av de andre tusener som også vil ha penger og erfaring.

For ja, det er jo ikke lett å passe inn i dagens stillingskrav: ‘i tjueårene, nylig utdannet og 30 års arbeidserfaring’. Og helst med Norges bredeste nettverk.

Så mens min svenske kjæreste får lønnsforhøyelser og bonuser i fleng på sin Oslo-jobb er jeg på vei over landegrensen for å få en jobb. Det er vel det som kan kalles ironi, er det ikke?

På den annen side har denne kontinuerlige jobbsøkingsprosessen gitt meg muligheten til å prøve ut yrker jeg ellers ikke ville ha snublet over. Nå vet jeg for eksempel at jeg aldri ville klart å være en selger selv om jeg i løpet av en tre-ukers periode utrolig nok klarte å prakke på en hel del folk Fjordkrafts nyeste strømavtale.

I tillegg har jeg funnet ut at ja, barn er søte, men de kan også være djevelske. Og at de som arbeider i barnehager eller skole hver dag burde få mye mer kudos, der har du hverdagshelter på det beste.

Helt til slutt skal det sies at livet ikke er så verst allikevel. Noen uker etter at jeg skrev denne teksten har jeg landa en jobb i nabolandet på grunnlag av min utdanning. Tenk det a, min første ordentlige jobb. Bare det er verdt hundre voksenpoeng, minst.